Történet

 

Előzmények…

Már több mint öt éve művelik zenekarunk tagjai, a jazz zene nagyzenekari, big band formációját. A zenekarunk tagjainak kezdeményezésére, közönségünk és barátaink biztatására, 2010. őszén úgy határoztunk, hogy egy új alapítvány keretein belül folytatjuk tovább a tevékenységünket. Ennek a neve Debrecen Big Band Jazz a Fiatalokért Alapítvány. A zenekarunk pedig, a Melódia Big Band jogutódjaként, Debrecen Big Band néven működik tovább. Ebben a munkánkban nagy segítségünkre volt, aki jelenlétével is nagy támaszt nyújtott… a nem régén elhunyt Lobotka Pali bácsi is… Emlékét Örökké Őrizzük….
 
A big band-ünk, amely továbbra is „az amatőr és profi zenészek jól együtt dolgozó egyvelege”. Zenekarunkkal arra törekszünk, hogy a közönségünk továbbra is jól érezze magát a koncertjeinken, és a hallgatóság tapsa minősítsen bennünket. A zenekar repertoárja átöleli a big band zene széles skáláját, a swing, a boogie, a pop zenei feldolgozásokon át, a latin ritmusokig.
 
Öt éve dolgozunk azon, hogy a zenekarunk minél magasabb színvonalon adja elő műsorszámait, koncertjeit. Bizonyíték erre Bánki Louis Armstrong Jazz Fesztivál, a Füredi Annabál, a Budafoki Big Band Fesztivál, a Szoboszlói Dixieland Fesztivál, a Franciaországi Shalon sur Saone-ban való vendégszereplésünk.
 
Célunknak tűztük ki, és továbbra is arra törekszünk, hogy közönségünknek minél nagyobb örömet szerezzünk határainkon belül és kívül is. Tesszük ezt fiatal zenészek folyamatos bevonásával, és a jazz zene, és ezen belül a big band zene, minél szélesebb körben való megismertetésére és megszerettetésére.
 
Továbbra is hűen, és méltóan szeretnénk képviselni, országunkat, Debrecen városát, ezért választottuk zenekarunknak, a Debrecen Big Band nevet.
 
Eredményeink
 
A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara, április 1-3. között rendezte meg, a 35. Rézfúvós, Ütőhangszeres Találkozót és Versenyt. Ez a megméretés nagy hagyományokra tekint vissza, és az évek során nemzetközivé bővült. Nagy örömünkre szolgált, hogy ezen a nívós versenyen a big band-ünk tagjai nagyon sikeresen szerepeltek. Az eredményhirdetéskor Némethy András (trombita) 2. és Pipis Zoltán (trombita) 3. helyezésért járó díjat vehetett át. Szintén sikeresen szerepelt ezen a versenyen Ádám Kristóf (harsona). Mindannyiuknak szívből gratulálunk!

Április utolsó vasárnapján került sor big band-ünk 1. trombitásának, Némethy Andrásnak a Diploma Koncertjére. Több tagunkkal élvezhettük, azt a magas színvonalú és virtuóz produkciót, amelyet a közönség szűnni nem akaró tapsa és a zsűri is nagyra értékelt. Gratulálunk, és eredményes pályafutást kívánunk Andris!